Crowdfunding

Wilt u geld lenen zonder het gedoe van een bank? Dan moet u op zoek gaan naar een onderhandse lening. Crowdfunding is zo’n lening waar u via het internet geld bijeen kan halen.

Er zijn vele voordelen te behalen door crowdfunding. Als meerdere mensen geïnteresseerd zijn in uw bedrijf is dat niet alleen een indicatie van een groot potentieel dat in uw bedrijf schuilt, maar dit betekent ook dat zal u een groot geldbedrag bij elkaar kunnen krijgen.

Wat is crowdfunding precies?

Crowdfunding houdt in feite het volgende in: Een ondernemer wil een project beginnen, maar heeft onvoldoende eigen vermogen. Om dit kapitaal te verkrijgen biedt hij of zij het project aan op een platform op Internet en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen via deze website investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit is anders dan bij krediet van de bank of bij angel investors (of business angels), waarbij er slechts een enkele of meerdere investeerders een groot geldbedrag inleggen. Deze mensen noemt men the crowd het Engelse woord voor het publiek of de mensenmassa, funding is een van de Engelse woorden voor financiering.

Crowdfunding is dus een manier van kredietverstrekking. Het is ontstaan in 2004 in Amerika en ongeveer 5 jaar later overgewaaid naar het Europese continent. Door investeerders op te zoeken op het internet kunt u via hen een geldbedrag bij elkaar krijgen om in uw bedrijf te steken. Hoe meer partijen er bezield raken omtrent uw bedrijf, hoe meer geld u kunt verzamelen. Ook is het mogelijk zelf bepaalde voorwaarden te bepalen. Crowdfunding is dus een vorm van bedrijfskrediet zonder tussenkomst van een bank (een onderhandse lening) of een andere financiële intermediair.

Hoe kunt u bedrijfsfinanciering aanvragen door middel van crowdfunding?

Op het internet zijn er diverse sites die crowdfunding aanbieden, als u zo’n zogeheten crowdfundingplatform bekijkt dan kunt u van daaruit verder kijken naar de mogelijkheden.

U kunt bepaalde investeerders zelf benaderen of u kunt een oproep plaatsen zodat investeerders u juist kunnen vinden. Wanneer u communiceert met diverse partijen kunt u onderling bespreken wat de voorwaarden zijn en op deze manier kunt u een overeenkomst afsluiten via het internet. Crowdfunding is een relatief nieuw begrip en zou zonder het internet geen bestaansrecht hebben gehad. Zo is crowdfunding een begrip van dit digitale tijdperk. Dit schept mogelijkheden voor jan en alleman: iedereen met een goed idee kan geld ophalen.

Wat zijn de voordelen van crowdfunding?

Deze mogelijkheid om krediet te ontvangen heeft vele voordelen voor alle partijen. Crowdfunding is ten eerste een flexibele manier om vanwege de voorwaarden die tussen de geldnemer en geldgever(s) bepaald kunnen worden. Ook is deze vorm van kredietverstrekking snel, betrouwbaar en vernieuwend. Het kan een ongekend rendement opleveren wat u zich wellicht van te voren niet zou kunnen voorstellen.

Crowdfunding is eigenlijk een innovatieve simpele manier van deze tijd om bedrijven in hun behoeften te voorzien. U kunt op deze manier kleine en grote bedragen bijeen sprokkelen. Zo zijn er inmiddels commerciële crowdfundingbedrijven waar bedragen van voorbij de 1.000.000 euro worden uitgegeven. Zowel voor starters als voor langer actieve bedrijven kan crowdfunding een goede optie zijn.