Bedrijfskrediet moeilijk? Verkoop aandelen!

Dat extra bedrijfskrediet moeilijk aan te trekken is, is duidelijk. Ipv extra vreemd vermogen aantrekken kunt ook overwegen eigen vermogen te verkopen in de vorm van aandelen.

Het gevolg daarvan is wel dat de machtsverhoudingen in uw onderneming veranderen. U heeft niet de touwtjes in handen meer voor de volle 100 procent: u heeft niet meer voor de volledige 100 procent de macht over uw onderneming. Niettemin kan dit een serieuze mogelijkheid zijn voor meerdere ondernemers. Door middel van een aandelenemissie kunnen bepaalde financiële middelen tot uw beschikking komen die u kunt gebruiken voor de groei van uw bedrijf. Er zijn verschillende soorten aandeelhouders die gewoonlijk hun interesse in een bepaalde onderneming hebben. Elke investeerder heeft zo zijn voordelen. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel, zoals de beste Nederlandse voetballer ooit terecht opmerkte.

Bedrijfskrediet moeiijk? Maak gebruik van angel investors

Een onderzoek van het OECD, dat laatst gepubliceerd was, toont aan dat deze vorm van bedrijfsfinanciering een populair substituut is geworden. Het kan heden ten dage een relatief stabiel alternatief genoemd kan worden,ten opzichte van het reguliere bankkrediet. Angel investors, ook wel informal investors genoemd, zijn vaak zelf ondernemer of oud-ondernemers. Ze halen er hun genoegen uit om net in dat juiste bedrijf te investeren en daarmee winst te behalen. Ook is het vaak een reden voor hen om geld te verdienen én om jonge ondernemers te voorzien van nuttige tips en trucs. Het is dus van belang dat er een goede band is tussen de ondernemer en de angel investor.

Een voordeel van angel investors is dus de bulk aan ervaring die ze hebben opgebouwd in de loop der jaren. Een ander voordeel is dat een angel investor persoonlijk vertrouwen in u vaak belangrijker vindt dan de uitkomst van een ‘credit rating’. Angel investors zijn vaak oud-ondernemers en begrijpen vaak de risico’s die daar aan verbonden zijn.

Private investeerders als aandeelhouder: venture capital en private equity

Voor innovatieve starters kunnen venture capitalists een bron van bedrijfskrediet zijn. Dit zijn investeringsfondsen die investeren in veelbelovende, maar tevens risicovolle high tech bedrijfjes. Private equity is bestemd voor bedrijven die omzet genereren en de startersfase inmiddels gepasseerd zijn.

Voordeel van deze private investeerders is dat ze net zoals bij angel investor ervaring hebben. Deze ervaring richt zich meer op het bouwen en verkopen van een succesvol bedrijf. Naast ervaring hebben ze vaak een uitgebreid netwerk wat in uw voordeel is. Ook hebben ze vaak marktanalyses verricht en de nodige kennis van deze markten opgebouwd. De verschillende bronnen kunnen ook erg handig zijn voor de goede strategie die u wilt bepalen voor uw bedrijf

Bedrijfsfinanciering moeilijk? De overheid als aandeelhouder

Ook de overheid heeft aandelen in bepaalde bedrijven. De overheid doet dit via verschillende regionale investeringsmaatschappijen zoals de BOM,LIOF en de NOM. Een bijkomend voordeel is dat de overheid soms eerder zal investeren in uw startende bedrijf dan een private investeerder. Een ander voordeel van de overheid als aandeelhouder is dat u hiermee wellicht interessanter wordt voor private investeerders. Door de overheid kunt u namelijk een extra garantie ontvangen of een symbolisch kwaliteitskeurmerk, waardoor uw bedrijf als minder risicovol te boek staat.